Het werk van Evert Thielen kan beschreven worden als de bezielde reïncarnatie van historische artistieke motieven en werkwijzen binnen de creatie van een eigentijdse beeldtaal die precisie, ambacht en symbolische gelaagdheid beoogt. Buiten een extensieve studie van het recente en geschiedkundige wetenschappelijk onderzoek van de West-Europese kunsten, een fascinatie die Thielen tot op de dag van vandaag bezighoudt, legde de kunstenaar zich aan het begin van zijn artistieke loopbaan toe op het praktisch materiaal-technologisch onderzoeken van de Vlaamse Primitieven aan het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA) in Brussel, onder leiding van Prof. Dr. J.H.J. van Asperen de Boer. De combinatie van praktijkervaring, academische kennis en een groot algemeen besef van de Europese kunsten wordt voluit weerspiegeld in Thielen’s praktische werkwijze.
Veelluik Bellenhof
De techniek van Evert Thielen is geïnspireerd op de gelaagde schilderstechniek van de middeleeuwse Vlaamse Primitieven. Op een houten drager wordt een witte grondlaag aangebracht, waarop vervolgens een ondertekening geplaatst wordt die de compositie van de afbeelding weergeeft. Daarna brengt de kunstenaar verschillende transparante verflagen aan boven elkaar, die gevernist worden.
Techniek
Ondertekening veelluik Bellenhof
Door de lichtheid van de pigmenten en de gelaagdheid van de verf weerkaatst de lichtbron direct op de witte ondergrond, waardoor de schilderijen een stralend effect krijgen, alsof het schilderij licht geeft van binnenuit. Deze middeleeuwse techniek wordt gerealiseerd met zelfgemaakte verf, bestaande uit een combinatie van eigeel en natuurlijke pigmenten (lapis lazuli, malachiet, oker,…).
Natuurlijke verfstoffen
Evert Thielen schildert op houten panelen gemaakt van zeer hard, weerbestendig hout. De lijst vormt daarbij een onafscheidbaar geheel met het beschilderde gedeelte. Vaak wordt deze door de kunstenaar verguld of op een artistieke manier uitgewerkt om het schilderij in zijn totaliteit op een vormelijke wijze te versterken.
Paneel
Tweeluik met uitgewerkte lijst
De achterkant van de panelen worden beschilderd met een marmerimitatie, een proces dat ook wel “marmeren” genoemd wordt. Deze marmering is bij elk schilderij verschillend in kleur, textuur en patroon en imiteert natuurlijke steen. Ook dit proces is geworteld in de kunstgeschiedenis, waarbij de achterkant van schilderijen vaak gemarmerd werden.
Gemarmerde achterkand