Het Verlangen
(1998 - 2005)
Het Verlangen toont het summum van Thielen’s artistieke visie. Thielen werkte maar liefst zeven jaar aan dit veelluik dat, anders dan de andere polyptieken, steeds breder wordt naarmate de luiken geopend worden. Het werk symboliseert het menselijke verlangen in al haar facetten. De eerste zijde van het werk toont daarbij de smachtende verliefdheid en het seksuele verlangen van de initiële aantrekkingskracht tussen het verlangde en de verlangende.
De tweede zijde, tweemaal zo breed als de eerste zijde, toont de pijn van het onvervulde verlangen. Dit verlangen kan zowel geïnterpreteerd worden als liefdesverlangen, als het verlangen van de mens om zaken buiten zichzelf te bezitten.
De gekruisigde man op het schilderij symboliseert het machteloze lijden van de mens, die gevangen zit in zijn verlangen. Ook de stad, rechts onderaan het werk, symboliseert de menselijke driften die aan verlangen zijn onderworpen. Daar tegenover staat het vrouwelijk model, die de ongerepte natuur representeert. Zij verlangt niet, maar is vrij. Het bed waarop zij zit staat haaks op het kruis waaraan de man geketend is en symboliseert een vrije intimiteit.
De derde zijde van Het Verlangen toont de vervulling van het verlangen, die zowel plaatsvindt in de kunsten als in het gezin. Centraal staat opnieuw het bed, symbool voor het vrije onderbewustzijn waarin de kunsten geboren worden en symbool voor de vervulling van het verlangen. De afbeeldingen rond het bed zijn droomfragmenten, die met elkaar verbonden zijn door het gebruik van het thema “indirect licht”. Uiterst rechts is het gezin van de kunstenaar weergeven, dat de materiële vervulling van het verlangen representeert.